Bliv medlem af Facebookgruppen Fri for Blærebetændelse og få støtte fra andre i samme situation »

Ny medicin på vej med D-Mannose

D-Mannose bliver kommercielt udvundet af lærketræer

En ny  medicin baseret på sukkerstoffet D-Mannose er i gang med at blive udviklet til behandling og forebyggelse af blærebetændelser. Da D-Mannose ikke slår bakterierne ihjel, kunne dette være medicinen, der behandler urinvejsbetændelser, uden at bakterierne bliver resistente over for den. Forskningen sker i samarbejde mellem de amerikanske medicinalfirmaer Fimbrion Therapeutics og GSK.

D-Mannose er et sukkerstof der binder sig til e-colibakterier og derved forhindrer dem i at sætte sig fast på blærevæggen. Der findes små mængder af det i tranebær, men man kan også købe det rene stof på diverse helsebutik webshops i udlandet. Det kan ikke købes i Danmark.

Bedre resultater og færre bivirkninger

Allerede i 2014 udførte forskere ved Zabok General Hospital i Kroatien et forsøg med 308 kvinder. Kvinderne led alle af tilbagevendende blærebetændelser og de blev delt op i tre lige store grupper.
En gruppe fik Nitrofurantion i små doser, som er et almindeligt brugt antibiotika til forebyggelse af urinvejsinfektioner. En anden gruppe fik D-Mannose (ca. 2 g. i 200 ml. vand hver dag) og den tredje gruppe fik ikke noget. Resultatet var slående: I gruppen uden medicin fik 60,8% atter blærebetændelse, mens tallet for patienter der fik D-Mannose kun var 14,6% og tallet for dem der modtog Nitrofurantoin var 20,4%.

Dvs at for denne (indrømmet) forholdsvis lille gruppe var resultatet ved brug af D-Mannose bedre end ved brug af traditionel antibiotika. Samtidig var antallet af rapporterede bivirkninger langt mindre.

Og dog…

Inden man drøner hen og køber en stor dåse D-Mannose, skal man så lige huske på, at den kun virker på e-colibakterier, så hvis din blærebetændelse skyldes andre bakterier eller svamp, er det ikke sikkert det virker. Til gengæld er der ikke rapporteret bivirkninger af det, så der sker ikke noget ved at prøve det.

Læs mere:

Artikel om den nye medicin baseret på D-Mannose
Beskrivelse af det kroatiske forsøg