Bliv medlem af Facebookgruppen Fri for Blærebetændelse og få støtte fra andre i samme situation »

Gentagne blærebetændelser: Danske forskere har fundet forklaringen

Halvdelen af alle kvinder, der får blærebetændelse i løbet af et år, vil opleve at sygdommen bryder ud igen inden for ganske kort tid. Og det på trods af, at antibiotika-behandlingen tilsyneladende har virket, deres bakterier ikke er resistente og de har gjort alt hvad de kunne for holde sig varme, drikke rigeligt osv osv. Men nu er forklaringen fundet, skriver dr.dk, som har interviewet Professor Kenn Gerdes fra Biologisk Institut på Københavns Universitet.

Tidligere har lægernes teori altid været, at det drejer sig om en ny infektion. Det har mange (mig selv inklusive) haft svært ved at tro på, når sygdommen dukker op med nøjagtig 14 dages mellemrum seks gange i træk. Og vi havde ret i ikke at tro det.

Nu har forskerne fundet ud af, at nogle bakterier udvikler en evne til at gå i dvale under antibiotikakuren og så vågne op igen når der er fri bane, så at sige.
Bakterien er ikke resistent som sådan – den er bare midlertidigt tolerant, fordi den standser sin vækst og derved overlever antibiotikummet, som normalt virker ved at standse bakteriernes vækst. Det forskerne har fundet, er det protein som starter dvalen. Det de skal arbejde på nu, er at finde et middel der forstyrrer dette program, så bakterierne ikke kan gå i dvale.

Se hele undersøgelsen her på ScienceSignaling

Se artiklen på dr.dk

/ Kirsten