

Af: Charlotte Gylling Mortensen, cand.scient klinisk ernæring, ernæringsterapeut, functional medicine certificeret fra 2016
Kirsten spurgte mig om jeg ville skrive noget om bone broth, dvs langtidskogte supper på knogler og ben, i forhold til kronisk blærebetændelse. Det er ikke noget, som der er studier på, men anekdotisk ved vi, at nogle kvinder har stor glæde af at spise bone broth. Her er et citat fra Anne-Grete Lysgaard, 69, som har lidt af kronisk blærebetændelse og udfordringer med sit immunforsvar i flere år
Jeg har spist bone broth i to måneder, og oplever mange nye hår. Fryder mig over, at det også styrker min hud ind- og udvendig. Forkølelse og blærebetændelse har kun strejfet mig, og homøopatisk medicin inkl masser af ingefær, gurkemeje og grøn te har også været en stor hjælp.
Det giver også mening at bone broth hjælper ved problemer med blæren. For hele essensen ved bone broth er at vi trækker næringsstoffer ud fra knogler, ben, hud og marv, som vi mennesker er opbygget af. Det er bl.a. stoffer som kollagen, hyaluronsyre, glucosaminer, glutamin og mineraler som netop er byggesten til vores kroppes basisstruktur og bindevæv, herunder hud, led, knogler, og slimhinder.
Supertilskud af kollagen
Lad os tage et hurtigt kig på kollagen – kollagen er det protein kroppen har mest af og sidder i vores bindevæv, hvor det giver struktur, fleksibilitet og fasthed. Kollagen sælges for mange penge som kosttilskud, da det kan bl.a. hjælpe til at give elasticitet i huden (færre rynker) og styrke hår og led. Bone broth er den bedste naturlige fødevarekilde til nedbrudt kollagen og jeg har altid tænkt lidt på bone broth som et supertilskud – en helhedspakkeløsning for vores hud, knogler, led, slimhinder fremfor enkelttilskud som netop kollagen, som kan købes i helsekosten.
Opbyggende kræfter
Mens vi i Europa har glemt suppetraditionen lidt de sidste 100 år, hvor den før i tiden blev brugt til behandling af syge og svage, lever den stadig i bedste velgående i Østen. Og i traditionel kinesisk medicin (TCM) anses bone broth (mestersupper) for at have store opbyggende kræfter. Suppen bruges specielt til nybagte mødre og mennesker der skal bygges op efter langvarig sygdom, men kan generelt betragtes som styrkende for vores grundstruktur – både den psykiske og fysiske.
Styrker nyre yang
Tiril Halland, som er akupunktør og zoneterapeut og arbejder specifikt med blærebetændelse fortæller at bone broth styrker bl.a. nyre yang, og da blærebetændelse netop kan skyldes mangel på nyre yang og en tilstand med fugt /kulde i urinblæren, kan bone broth hjælpe. Derudover er bone broth det mest Jing styrkende man kan spise, og da Jing er fundamentet for all Qi (livsenergi) i kroppen inklusiv immunforsvaret, så virker den godt ved blærebetændelse.

Her er hvad du kan gøre: Kog en ordentlig omgang suppe en gang om ugen. Drik minimum 1 kop dagligt i mindst en måned og se hvad broth kan gøre for dig. Jeg har siden jeg skrev vores bone broth bog i slutningen af 2016 tæt ved lavet broth ugentligt. Min rutine er at varme en kop op hver morgen, putte lidt miso (fermenteret soja) i og drikker så brothen som en kop te. Andre foretrækker at drikke den om aftenen, og nogle bruger primært brothen som font til simreretter, supper osv.
Bone broth tager kort tid at tilberede og skal så simre gerne en 6-24 timer, så du får trukket så meget næring ud af knogler og brusk som muligt. Her er en af de helt simple opskrifter fra vores bog Bone Broth – den kraftfulde drik, der nærer, opbygger og heler (Muusmann forlag, 2017 af Pugliese, Hollensberg, Mortensen). En broth kogt på primært kylling smager mest mildt, så derfor er det et godt sted at starte om end du også kan lave broth på kun knogler fra fire-benede, her er duft og smag ofte blot kraftigere.
Den nemme bone broth af høne/kylling
Tilberedningstid: 10 minutter. Kogetid: 2-24 timer
1 kylling
250-500 g hønse/kyllingevinger, kan udelades eller erstattes med lamme-, kalve- eller okseskank
½ spsk sorte peberkorn
2 spsk æblecidereddike
½ kilo blandede grøntsager*
2 store løg
2 tsk salt, gerne himalayasalt
Kom kylling og vinger i en stor gryde sammen med peberkorn og eddike. Rens, skrub og/eller skræl grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Kom også dem i gryden sammen med saltet og dæk med koldt vand, så det står ca. 3 cm over hønen. Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 2-24 timer. Fjern både skum og urenheder undervejs. Ved hønsebroth er det også en god idé at fjerne fedtet undervejs, da det ellers kan give en grim bismag (hvis du bruger en suppehøne). Det gøres nemmest med en stor ske.
Efter 1-2 timer fjernes så meget kød som muligt fra kyllingen/hønen, og der koges videre på skroget. Kødet smager skønt i alt fra salat til suppe eller gryderetter.
Si brothen og kassér skrog og grøntsager. Der er så mange småben i denne broth, så det er ofte alt for meget bøvl at pille dem fra grøntsagerne. Lad brothen afkøle helt, før du sætter den i køleskabet. Det kan du gøre ved at sætte en skål med broth i isvand eller hælde den i mindre (gerne flade) skåle. Sæt den i køleskabet natten over og fjern derefter evt. fedtet, der har samlet sig på toppen. Brothen holder sig fint 5-7 dage på køl og 1 år i fryseren.
*Vi bruger gerne en blanding af gulerødder, squash, broccolistængler, diverse rodfrugter og bladselleri eller fennikel.
[/thrive_custom_box]Hvis du har tid og lyst, så tilsæt gerne en krydderurtebuket den sidste time af kogetiden. Det er en lille håndfuld skyllede og slyngede krydderurter som fx rosmarin, timian og persillekviste, som du har bundet sammen med madsnor eller bundet ind i et stykke gaze eller i en tepose. Ud over den sundhedsfremmende værdi smager brothen også endnu bedre sådan.
Om Charlotte Gylling
Jeg er uddannet cand.scient i klinisk ernæring fra institut for idræt og ernæring, Københavns Universitet og ernæringsterapeut fra CET i København, hvor jeg også er censor på uddannelsen. I maj 2016 blev jeg certificeret i funktional medicine som en af de første i Danmark. Functional medicine skaber en bro mellem mine to oprindelige uddannelser og det er primært functional medicine jeg praktiserer.
- Hjemmeside: fedtforlivet.dk
- E-mail: charlotte.gylling@gmail.com
- Charlotte er medforfatter til den første danske bog om bone broth “Bone broth – Den kraftfulde drik, der nærer, opbygger og hele” Se mere her
- E-mail: charlotte.gylling@gmail.com
Note fra Kirsten:
Jeg er faldet over flere bloggere, som mener at bone broth har hjulpet dem i deres “recovery” fra interstitiel cystitis (blærebetændelse uden bakterier). Bl.a. Layla fra Australien, som du kan følge på bloggen Bladder-help.com . Derfor synes jeg det var relevant med et input fra en ekspert i bone broth og ernæring. Jeg er selv i fuld gang med suppegryden, men som Layla fra Bladder-help.com pointerer i sin historie, kan der godt gå op til et halvt år, før virkningen sætter ind på blæresygdomme.